Valdespino Fino Inocente
17 grader minus och ett strålande
väder, det är så vi inleder denna kväll. Det biter ordentligt i kinderna och
jag lovar er att tiden för att springa ut och fylla på vedkorgen, slås med
snabba record för varje tur som tas till vedboden. Som ni förstår så är det
inte i ett kallt Stockholm, denna gång. Utan vi har tagit oss till den plats
där undertecknad gärna spenderar tid. Älskade Åre, det är precis där vi håller
till.
”Måste få vika in med några få rader om varför det är extra kul att
besöka och vara i Åre är för stunden alla fantastiska vinmänniskor, vänner som
verkligen gillar det gastronomiska livet och sätter gärna den perfekta drycken
där till. Byn har sen länge haft ett gott tycke för att utveckla orten med
gedigna restauranger och likas så, fylla deras vinlistor med mycket goda
drycker. ”
Kött, ostar, mjölk, bär och
såklart mer specifik chark. Kvalitetsbitar som smakar fantastisk och de är
proppade med kunskap och smaker. Därav så kastar jag upp några godsaker som
blir middagen enkla snacks. Hästkorv från liten gård utanför Östersund,
saltkött från Fävikens chark. Till detta så kommer jag ta fram en vass kniv, en
skärbräda och så kvällens första vin.
Sherry som är på modet och
äntligen, ser jag fler och fler som njuter av denna guda begåvade dryck. Med sanningens
ord så är tiden inne för att hälla upp de droppar från N/v Valdespino Fino
Inocente. Halmgul i sin toning av utseende, doften är präglande och jag ryser
till av mysfaktorn av att känna dessa fint piskande salta slag som ömsint travar
sig över min palett. Rostade hasselnötter, salta mandlar, fallfärdiga äpplen,
tro mig vinet är fyllt av smaker och dofter som är så ingivande.
”Druvorna pressas och musten jäser i små ekfat, ett av få sherryviner
som jäser på fat. Vinet får en tillsats av vinsprit, ett tunt lager av flor
bildas och skyddar vinet. Fino Inocente är ett av yttersta få sherryviner som
kommer från en enda vingård. Denna vingård heter Macharnudo och är en av bästa
och ger de mest kraftfulla vinerna i sherry. 2013 fick Fino Inocente 94 poäng
av Robert Parkers Wine Advocate och 92 poäng i WineSpectator okt 2013.”
Charkbrickan är som gjord för
vinet, sältan och den påtagliga rostade tonerna i dropparna, gör sig ytters
suspekt bra till. Fettet och den kraftiga köttsmaken och inte heller att förglömma
den söta rökton som ligger till last för köttet, denna gudomliga rökighet
piffar till vinet perfekt.
Men tro inte att det är slut här,
efter charken så har jag tillrett en sommarrätt som jag tycker passar året om.
Och jag har ljummat på en filé av matjessill, brynt lite smör, picklad rädisa,
fänkål och lök. Skapat ett pulver av hasselnötter, mandlar och ännu mer brynt
smör. Tänker att detta kommer bli en gedigen sköning till de sista dropparna i
flaskan. Alla runt bordet instämmer och tycker att sherryn smakar mycket bra
till fiskens varma sälta och sötma, vinet känner sig hemma extra mycket, tack
vare pulvret som har samma smaker som vinet.
”Bodegas Valdespino går tillbaka till 1264. Den första medlemmen av
Valdespinofamiljen som tillverkade och lagrade Sherry var Don Alfonso
Valdespino, en av de 24 riddarna som återerövrade staden Jerez från morerna.
Som belöning förärades riddarna en bit mark i Jerez av Kung Alonso.
Tillverkning och kommersiella verksamheter förekom under namnet Valdespino, så
långt tillbaka som 1400-talet. År 1883 blev de leverantörer av Sherry till det spanska
kungahuset, och sedan 1932 är de även kungliga hovleverantörer till det Svenska
Kungahuset. Sherry produceras längst ner i Spaniens sydvästra hörn, Andalusien,
kring städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och Puerto de Santa
Maria.”
Varmrättsvinet och dess tankar kommer inom snar framtid, grabbarna var så hungriga så fick först mätta deras magar innan stunden som jag och vinet sedan fick....
Varmrättsvinet och dess tankar kommer inom snar framtid, grabbarna var så hungriga så fick först mätta deras magar innan stunden som jag och vinet sedan fick....
Kommentarer
Skicka en kommentar