Svin dyr....? Eller bara väldigt gott!
How Can I Tell You med Charles
Lloyd New Quartet får öppna upp kvällen i Snickerboa, jag hälsa mina vänner välkomna
och in stiger det till en doft av varm björkved, rostad kål och dekadens i
toner av vin. Smilgroparna drar sig uppåt, och det känns som att det
kommer bli en bedårade afton.
För att upprepa sig, så kommer det
bli två rätter och två viner därtill, det är lite det som är grejen med detta. Att få
inhysa lagom mycket gastronomi och sen få tillge sig ett antal bättre sippar av
gott vin, högt och lågt, ”billigt” eller dyrt. Frågan är som alltid vad är ett
billigt vin kontra dyrt. Jag tycker fortfarande att Bordeaux Grand Cru 2010
inte håller måttet, även att de generellt ”bättre” än 2009? För vem och när är
ett vin, en bil eller en båt dyrt eller billigt? Det är frågan!
Det är lite som mina vänner runt bordet,
de är varken dyra eller billiga, men de är alla otroligt värdefulla. Och skall
man då behöva värdera att Mr. S som är från 1968 anses vara bättre än Mr. P som
är född 1982… Värdera jag dem efter vad Parker tycker, eller Mr. Suckling?
Varför inte lyssna till Norrlands allehanda om vad de tycker är dyrt eller billigt.
Rörigt är orden och med det PUNKT.
Alla har tagit plats intill ekbordet
och ihärdigt väntandes på första rätten och vinet. Vi kommer börja kvällen
med en ”signatur” rätt som följer mig i spåren och med åren. Bakad glad
anklever med russin, tryffel och örter. Till detta vid sidan om så kommer det klassiska
tillbehör som Sauternes gelé och rostat bröd. Meningen är att man skall kunna skeda
på antalet tuggor av anklever på behaglig mängd bröd för att slutligen ösa på
med dallrande och söt gelé, burdust och förbannat gott.
I glaset hälls det en Riesling, Mr.
P som är född 1982 antyder doften till när han jobbade som däckpojk på sin fars
cykelbutik, det är visst hans far som äger bolaget som heter typ Bianca, Bianco, antar att det är ungefär som Monark eller Skeppshult, är inte så insatt i den
branschen. Vinet doftar alltså gummi, ett uns av bensinmack, och så den där
härliga tonen av gråpäron, split och lime.
"A. Christman, Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i
distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat
sig främst på torra rieslingviner och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann
förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamisk. Vinerna
chaptaliseras aldrig och får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga
jäst, de utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.”
Vi kan inte annat än unna oss en
stunds tystnad och fördjupa oss i glaset vårt, min bordsgranne sitter med en
bit anklever intill nosen, så hen har ena delen av nosen i glaset och andra
över ankan. Ja herre Jesus, ni skulle bara se. Vinets smaker är pigga fräscha
och det är inte annat än vi trivs i vinets sällskap. Lång smak med påtaglig och
utpräglad doft och smak från vinets hemmaort. 2015 A. Christmann Riesling är det i våra glas.
”Druvorna skördas för hand med ett lågt skördeuttag. Musten macererar
med skal i 4 timmar och spontanjäser sedan med hjälp av naturlig jäst.
Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur. Därefter vilar vinet på sin
jäsfällning i några veckor före klarning och buteljering. Christmann odlar sina
vingårdar biodynamiskt och chaptaliseras aldrig sina viner.”
Ankan är fet och gelén är söt och
salt, brödet är krispigt och smörat. Ni kan ju då bara tänka på vad som händer
när vinet antastar ankans feta textur, eller när vinet möter den härliga sötman
och sältan i gelén, allt blir som ett i gommarna våra och ankan känns inte
längre fet, heller inte någon av de andra smakerna, utan allt harmoniserar och
blir till ett. Romantik på hög nivå. Frågan är bara om det är här är dyrt eller
billigt….
Nästa vin är dekanterat i Riedels
formidabla Amadeo karaff, den är så vacker så. I karaffen har jag hällt 2016 Castillo
La Mancha. Gjort på druvorna Tempranillo, Shiraz, Petit verdot. Ett fruktberikat
vin med solmogen röd fruktighet som gör sig bra tillsammans med ekens inverkan. Visst dyker smaker upp som plommon, mörk choklad och vanilj upp, men
det jag mest tänker på är hur länge vinet smakar. En lättsamhet av rökighet och
det får mig till att tänka på grillat. Och turen är ibland med mig, och dagen
till ära så har vi förberett Ölandslamm och av lägget. Sjudit det i timmar med
örter och chili. För att sen grilla det till perfektion. Till detta vin så
serveras även stekt och torkad kål, bakade morötter och en sås gjord på
reducerad lammfond, soya och sobrasada. Hela anrättningen smakar och doftar
Spanien.
”Tempranillo kommer ursprungligen från Spanien, antagligen från Rioja.
Namnet härrör från det spanska ordet temprano, (tidig) och hänvisar till dess
tidiga mognad. Det har under en lång tid spekulerats om syrahdruvans ursprung,
och populära teorier har pekat ut staden Shiraz i dagens Iran som dess hemvist.
En annan teori är att druvan är från Mellanöstern, och att druvan via den
sicilianska staden Syracusa tog sig till Frankrike, därav namnet.
DNA-forskning har dock omkullkastat dessa teorier, och anger norra
Rhônedalen som dess ursprung. Petit verdot är en sent mognande blå druvsort,
som ursprungligen kommer från Bordeaux. Den utdragna mognadsperioden är en
viktig anledning till att odlare utanför Europa på senare år börjat odla
druvan, då det varmare klimatet gör att den kan nå optimal mognad varje år.”
Efter vår första tugga av köttet,
som för övrigt bara faller isär, så mjällt är det. Så kan vi inte annat än
beblanda upp köttet med kål, morötter och sky, för att sen inbjuda vinet till gemenskap. Maten behöver en viss söt fruktighet, och det kommer vinet med. Men
likaväl som sötma så gillar rätten kryddighet och en viss stramhet och det
bjuder vinet in till.
” VdlT Castilla ligger sydost om Madrid, och omfattar alla distrikt i
Castilla la Mancha. 'Vino de la Tierra' (VdlT) är den spanska beteckningen för
bordsviner med rätt att ange geografiskt ursprung.”
Säga vad man vill om vin är dyrt
eller billigt, huvudsaken är väl att man har det gött och att man trivs med
sällskap och vin. Gänget är väldigt vana med att krubba käk och hinka vin i de
högre klasserna, men även vi, runt detta bord är inte mer än människor och om så
vinet kommer från eller i så är det väl den stora betydelsen över vad man själv
gillar och tycker om. Skål på er och njut bara av dagen.
Kommentarer
Skicka en kommentar