Perfektion....

5 gäster, 2 (12) viner, 12 (48) Orreforsglas, några tallrikar, ett gäng pinnar, en nedkladdad duk, kastade linneservetter, en full soppåse och så en väldigt nöjd värd, så blev kvällen för sällskapet som absolut inte kan allt om vin, men vi tycker om vin.   
2016 Mittelheimer Edelman Riesling Trocken, jag kan inte hålla mig en sekund längre, för att presentera kvällens första vin, en nyhet på systembolaget som släpptes den 1 september. Enbart för att vi, denna fina svenska folklighet, skall kunna njuta av rara droppar från landet som ligger lite söder om oss. Och vilket vin sen, lyckande friskhet som kommer från dofter och smaker av aprikoser, päron, saltade pekannötter och fridfull solmogen persika. Balansen i vinet är i klass med perfektion, ett uns av restsötma gör sig vinet läskande för hela kvällens församling. Går inte att sluta sniffa på vinets fina eftersläntrare till dofter av jasminblomma och citrus.
”Druvorna skördas från vingården Edelman i byn Mittelheimer. Åttio procent av dessa druvor är vinifierade i rostfria tankar och tjugo procent i upp till 70 år gamla ekfat. Dessa traditionella träfat innehåller 2400 liter och är inrymda i Spreitzers historiska välvda källare från 1743. Vinet är betecknat Erste Lage, den näst högsta av de tyska kvalitetsnivåerna, motsvarande Frankrikes Premier Cru. Det är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den tyska vinodlareorganisationen VDP.”

Till vinet så serveras en trio av risbollar med betäckande fiskar/mussla som i de tre, smakar helt olika. Att kalla detta sushi, är lika riks fel, som de som säger sig kunna allt om vin. Visst är det likt, men jag har nog bara 7 år tills jag är färdigutbildad riskokare. Sotad pilgrimsmussla, gratinerad havskräfta och torsk är det som servera och de är alla naggade goda. Sällskapet håller sig tysta och de biter fina små bitar av riset och tar ytterst små fina sippar av vinet för att komma i kontakt med alla smaker och få texturerna på rätt köl.
”Weingut Josef Spreitzer grundades år 1641 och ligger i byn Oestrich i distriktet Rheingau. Idag drivs familjeegendomen av bröderna Andreas och Bernd som på ett drygt decennium fört egendomen från anonymitet till att bli ett av distriktets mest välrenommerade producenter. 
Grunden för framgångarna är ett mycket noggrant arbete ute i vingårdarna och en skonsam behandling av musten i källaren. Vinifikatonen anpassas efter vilken karaktär som eftersträvas hos de olika vinerna. Här används både naturlig och odlad jäst såväl som både gamla träfat och rostfria ståltankar.”

Det går inte att krypa under stolen för att erkänna att vinet är galet gott, riktigt bra till sötman i riset. De sotade och gratinerade får fram vinets sötma, som jag personligen gillar mest. Råheten från torsken som med en timme i saltat vatten, får vinet syra att komma till sin rätt. Det Ni inte får glömma är en riktigt bra soya och fint riven wasabi. Det är hemligheten med att Asien och tyska viner passar så galant ihop.
Dags för nästa rätt och in kommer en gryta, av modell väldigt stor. Bredvid grytan så ställs en panna med stekta kantareller, som förgyllt med smör, vitlök och persilja. Inte att förglömma så är den stora grytan fylld med blåmusslor och fått gotta sig i hälften vitt vin och grädde som toppen på isberget så smaksätts musslorna med färska öster, ännu mer vitlök, en knivudds chili och med avslutande citronsaft.
”Druvorna till vinet har skördats för hand och kylförvaras innan de maccererar vid 10 grader under 7 timmar. Därefter sker en mjuk pressning av druvorna innan en temperaturkontrollerad alkoholjäsning följt av lagring i rostfritt stål i 3 månader och flaska i 7 månader.”

Tycker att vi kallar detta vin för ett gott vardagsvin med bra smak och kropp. Doften är tagen som ur en solig dag från solbitna sydkusten, vajande mandelträd och rostade nötter får mig att le och smaken övergår till de mer exotiska frukterna. Vinet har en bra syra och friskhet som kommer att bli perfekt till allt ”onyttigt” i grytan.
”Cantine Due Palme är Apuliens största vinkooperativ som startade 1989 och räknas som ett av Italiens ledande kooperativ. Topp vinet Selvarossa Riserva anses vara ett av Italiens bästa röda viner samt att Due Palme utsågs till årets bästa vinhus 2009. Cantine Due Palme vingårdar består främst av blå druvor och då huvudsakligen de lokala druvsorterna Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello och Primitivo.”

Allt blir som jag tänkt mig, sältan samt den starka vitlökens inverkan på vinet är förbluffande bra. Gräddigheten stör inte vinet friska frukt, utan att för i stället bli mjäkig, så lättar vinet upp musslorna. Kantarellerna som lagt på en brödskiva, vilken smak som dessa guda begåvade svampar ger oss och texturen i dem, ger oss mersmak av vinets fruktighet.
Vinet som vi har i glasen är 2016 Selvabianca Salice Salentino Fiano gjort på druvorna Fiano 85% och Chardonnay 15%.

”Den gröna druvan Fiano är känd från antikens Rom och växer främst i södra Italien, i regionerna Kampanien och Apulien.”

Vi tackar varandra för en trevlig afton, pillar i oss de sista kantarellerna och slurkar i oss de sista dropparna. De övriga buteljerna som visst gick åt, är en annan kommande historia som Ni alla säkert kommer att få ta del av. Glad vecka till Er alla. 

Kommentarer

Populära inlägg