Det fetaste livet!
Sommar sommar sommar, de fina vädret håller i sig och det är nästan så
att vi längtar efter lite regn, för att låta naturen få komma till ro och känna
sig till lags. Jag kommer att dela upp detta inlägg denna gång, med att vi
gjorde två kvällar för att njuta av sommaren varma stunder.
En av kvällarna blev det
middag på en klippa hemma i vår skärgård, den andra middagen blev på älskade
landet, som även det ligger precis nere vid vattnet. Första kvällens grillning
gick till på så vis att mycket tillreddes på två små grillar och den andra
kvällen tillreddes allt på svärfars gedigna grill med tillhörande tjejer, drinkandes på andra sidan grillen. Allt på ett och samma ställe, det är allt fint det.
Att ta båten ut i vår skärgård är
inget som man blir ledsen över, att sittandes på en solvarm klippa med havet
intill oss, dofterna från grillarna gör sig påtagligt sexiga för min nos och mitt sinne. Den första kvällen så tar vi en stor bit flank, som fått ligga i och
gottat sig med persilja, dill, salt och peppar. Det är ju lite annorlunda att
laga högaktuella gastronomi på enklaste vis, när man är på en klippa, då man inte får glömma något
hemma i Snickerboa.
Till köttet så har vi gjort en
liten buffé som lätt och lagom placeras ut på hällen, vi får ta del av
romansallad som fått ligga tillsammans med chili, vitlök och ingefära. Vi har
tomatsallad med grillad lök innan den fått smak av inläggningslag. Bönor i
örter och vinäger. Samt två såser som har kropp av söt hetta och ännu mera
vitlök. Det låter som att vi kommer att behöva ett vin som har kropp och en vis
fruktsötma och gärna med på mjuka tanniner och en behaglig eftersmak av ek och
örter.
”Vi tar oss till Italien och dess kända producent Allegrini. Familjen
Allegrini har spelat en ledande roll i Valpolicella vinhistoria sedan
1600-talet. Genom historiens vingslag har Allegrini förfinat traditioner och
kultur av såväl vinmakning som vinodling från en generation till nästa.
Allegrini är känd över hela världen som en av de främsta vinproducenterna i
Italien och Veneto, i synnerhet tack vare grundaren Giovanni Allegrini. Hans
intuition och starka entreprenörsanda stakade ut vägen genom en stark strävan
efter kvalitet och perfektion.
Idag leder nästa generation, Franco och Marilisa familjeegendomen med
passion, entusiasm, nytänkande och stark koppling till sina rötter. Allegrini
är baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Franco är
erkänd som en av Italiens skickligaste vinmakare, och den karismatiska Marilisa
Allegrini som förenar sitt stora kunnande av vin såväl som med regionen Venetos
historiska kulturarv.
Allegrini äger i dag drygt 70 hektar vingårdar, som ger några av
regions främsta vingårdsbetecknade viner. Däribland Palazzo della Torre,
vingården som omger Villa Della Torre, en vacker renässansherrgård med en
fantastisk arkitektur. Kullen La Grola, som bär samma namn som vingården, d v s
La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på
kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens främsta och mest kända viner.
Allegrini producerar även en Amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man
att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen.
Många av de andra producenterna menade att det var fel, att det var ett
avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att
ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de
viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget, och i dag har de allra flesta valt
bort botrytisen. Allegrini tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Winery of
the Year 2016 av Italienska Gambero Rosso.”
2015 Di Fumate Veneto Rosso
gjort på de klassiska druvorna Corvina, veronese, Rondinella, Molinara. Vinet
har kryddigheten och de önskade fat inslagen kommer som på beställning när vi
nu tar oss en sipp. Söta körsbär, färska örter och påtaglig del av vanilj. Ett
precis sådant vin som vi önskar till det vi skall njuta av på våra
tallrikar. Köttet är mer än rött och gillar därför vinets tanniner och
kryddighet. Syran från såserna som är dess grund är kanon till vinet. Att
hetta, sötman och vitlökens starka inverkan på vinet, är absolut inget som
vinet blir sämre av. Så ett glas vin, en köttbit, solnedgång och varma vänner, så kanske
jag inte behöver konstla till det med i att förvränga ord och ett försök till
att Ni skall känna att ni är med oss på klippan.
Vi spolar fram tiden en liten bit
och landar på landet. Grillen är tänd och enligt lag och rutin så skall det
alltid avnjutas Gin & Tonic medans vi låter de som skall grillas bli klart.
Vi ser gärna att en det finns en skål med morötter för att samtidigt kunna döva
sitt samvete med att det alltid kommer en skål med supergoda men kanske inte
alltid så nyttiga chips till.
Köttet från Ibericogrisen fräser
och brinner för fullt på den heta grillen. Allt är i sin ordning och vi låter
köttet får vila lite i mellan de gånger som de hettar till på gallret. Till
denna sugga så serveras stekt potatis, såklart från eget land. Grillad zucchini
och spetskål. Vi skojar till potatisen med att riva spansk koost över, precis innan
servering. Den röda såsen (superhemligt recept) och den får enbart göras på
landet för att få rätt smak. Men jag avslöjar att såsen innehåller, tomat, lök,
chili, russin, spiskummin och lite annat gott.
För att få denna kväll till den
perfekta så hämtar vi upp ett vin från Cantine due Palme. Och mer exakt 2011
Selvarossa Salice Salentino Riserva. Här har vi ett vin som vi kommer
att tala om mycket i framtiden. Ett vin som passar min palett till fullo, och
det är inget annat att göra än att fylla upp facket i källaren med en låda av
vinet.
”Druvor från äldre vinstockar av Negromaro och Malvasia handplockas,
därefter sker ännu en selektion för att säkerställa högsta kvalitét. Druvmusten
jäser i 14 dagar i roterande ståltankar, följt av lagring på franska 230 liters
ekfat i 9 månader. Efter buteljering lagras vinet i 6 månader innan lansering.”
Vinet har ett fint djup och
gentil välsvarvad kropp. Smakrikt och vinet smaker sitter kvar länge i gommen. Frukten
är generös och här bjuds jag på plommon, vanilj och körsbär. Typiska drag från
örtagården och det är backtimjan och soltorkad basilika som gör sig mest kända.
Fatens inverkan på vinet är fint, och tanninerna är lekfulla och gör vinet
komplett. Ett mycket gott vin rent ut sagt.
”1989 grundade Angelo Maci vingårdkooperativet Cantine Due Palme i
Cellino San Marco i provinsen Brindisi. Angelo var den tredje generationen i en
familj av vinodlare, och från 90-talet fram till idag har kooperativet vuxit
med fyra hörnstenar som utgångspunkt; tillväxt, utveckling, teknik och hållbar
produktion. De 1000 vingårdarna som är medlemmar sträcker sig över 2500 hektar
i en triangel av mark och går in i provinserna Brindisi, Taranto och Lecce
vilket är hjärtat av Salento.
Cantine Due Palme är idag Apuliens största samt
ledande vinkooperativ.
Cantine Due Palmes vingårdar består främst av blå druvor och då
huvudsakligen de lokala druvsorterna Negroamaro, Malvasia Nera, Susumaniello
och Primitivo. Vinerna präglas av regionens jord- och klimatförhållanden men
även av vinmakaren Angelo Macis passion för sin produkt. Producentens toppvin,
Selvarossa Riserva, anses vara ett av Italiens bästa röda viner och år 2009
utsågs Cantine Due Palme till årets bästa vinhus.”
Grisen är fet och smakrik. Vi klappade grisen med paprika och chili, så att vinets frukt och tannin gör de två tillsammans, alldeles perfekt. Potatis med smörighet, nötighet och fetman från
osten gör vinet ännu mer gentilt och fruktigheten i vinet är lika strålande som
Sanna på skansen. Kålens fina textur och sötma görs sig fint med vinets frukt
och jag påstår att zucchinin gör samma ting med vinet som kålen.
Såsen som har allt, hetta, sötma,
beska, sälta och ja gud vet allt får vinet att bli som en gladiator som står
inför sin sista strid, dropparna visar upp kraft, styrka och kropp…Jo ni, ett
vin som vi alla runt bordet verkligen gillar och njuter av.
Snart är semestern slut och vi
står inför en spännande sensommar och höst hemma i Snickerboa, det jag vet är
att det kommer lagas ännu mer god gastronomi och det kommer att poppas massa
goda vinet. Tack för denna vecka och så ses vi i vimlet. Snart är det
skaldjurstider och då kommer vi såklart att prova viner som är perfekta till
havets läckerheter.
Kommentarer
Skicka en kommentar