Sommar, sommar, sommar!

I morgon vänder det, och då tänker jag inte på att det inte blir ljusare om kvällarna utan att det är i morgon som det sker, vad vet jag inte men känner på mig det. Planeringen inför midsommarens firande är i fullgång och jag erkänner öppet att jag för länge sen varit nere i källaren och plockat ihop ett gäng med äldre och mer begåvade viner som skall få hänga tillsammans med matjessill, strömming och färskpotatis. 

Vi är samma skara samlade som vanligt, det enda som är skillnaden är att vissa är mer solbrända och har semester än vissa andra. Tror nog att vi kommer ta igen både sol och bad för snart så stänger Dinner at Home och Snickerboa ned för några veckors avkopplande häng på landet.
Därför så är vi lite extra glada över att nästa vecka så kommer raderna att skrivas från annan plats, antagligen nere från bryggan på landet. – Jo vi bor redan på landet och har brygga, men det är skönt att byta vatten, brygga och vind. Så vi räknar med att orden kommer från Mörkö.

”Lilla kärleken – Ulf Lundell”

Kvällen kommer att börja med årets första kantarellmacka, vi kanske är lite för tidigt ute, men vi har längtat så mycket ett skogens guld och vi kunde inte hålla oss längre. Kantareller stekta i förföriska mängder med smör och peppras ordentligt. Den sista piffen är lite salt och så upp på en smörstekt brödskiva. Skivan är nedkladdad med majonnäs som vi smaksatt med sommartryffel från Bourgogne. Enkelt, smakrikt och böveln så gott.
Till denna skapelse så kommer vi dricka gott från familjen och producenten Fontanafredda. 100% Nebbiolo. Doften är trygg och har toner av torkade nypon, vindpinade rosor och körsbär. Smaken är fin och vackert stramt. Lite kryddig med innehav från tranbär, kråkbär och lingon. Fatens toner håller vinet vackert i form och allt känns behagligt i gommen.

”Druvorna skördas manuellt i slutet av september. Frukten kommer från såväl Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba som från lokala kontrakterade odlare i Langhe. Musten jäser med skalkontakt i rostfria tankar i 8 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och mognar 12 månader i franska ekfat av olika storlek. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras.”
Vinet kommer att bli besatt av smörgåsens toppning och pepparn från tallriken kommer att sätta fart på vinet. Håller inte på det längre, skär mig en ordentlig bit av mackan och inhyser en större klunk vin. Inväntar och behöver inte vänta länge innan, beviset om lycka är en klarhet. Mungiporna är högre än nosen och små fnissande ljud hörs runt bordet.
Tryffel är så jädrans gott utbrister någon och en annan kan inte hålla sig och sjunger ut om hur f-n gott kan det bli tillsammans. Vinet har sin pepprighet och kryddighet som blir bevisat ännu mer tack vare all peppar bland svampen. Majonnäsen binder upp allt stramt i vinet och vinets ungdomlighet blommar ut i full blom. Tannin och svamp är ett gott sällskap för varann och kantarellens Umami ser till att vinet smakar fullt ut. I glaset 2015 Ebbio Langhe Nebbiolo.

”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna Estate och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna Estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar.

1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo. Fontanafredda tilldelades Det Gyllene Glaset 2009.”

Vi håller inte igen med att första rätten tillsammans med vinet utgjorde en eufori runt bordet och vi kan inte annat glädjas åt vårt lyckade sammantycke från vin och gastronomi. Vi är lyckligt lottade att få dessa upplevelser minst en gång i veckan, det är vi värda tycker vi allt. Tiden är inne för att lyfta på locket till grillen och ta upp den grillade pippin av härkomst La France.

”Kyssar och smek – Ulf Lundell”
Bressekyckling en av Frankrikes storheter, smakrik och rejäl fågel som jag alldeles för sällan tillreder. Denna gång så är den lagd i saltat vatten över natten och sen grillad med hö och örter. En stor del chili och torkad paprika fick sällskapa för jag vet att vinet kommer behöva en viss hetta.
Till pavan och pippin så serveras en sallad på rödbetor, vit sparris, knipplök, krasse och rädisor.

Från kall flaska ned i kalla glas så serveras kvällens andra vin. 2016 Handcraft White Zinfandel. Från firman Delicato Family Vineyards. Rosévin till denna rätt är som fisken i vattnet eller handen i handsken. Vinet har en frisk doft av sommarens röda bär och fräschören i doften är läcker. Smaken är till en början lite söt, kan ha med att göra att vinet har 25 g socker/liter, och de grammen kommer vi att utnyttja till full vikt. Likt sin doft så har smaken mycket att ge från trädgårdens röda bär och en del av skogens mer mörka bär. Visst känns även syran från rabarber och avslutet i gommen är exotisk med frukter av hög sötma.
Kycklingen är trancherad på bästa vis, en i sällskapet har 15 års erfarenhet av matsalshantverk och det inkluderar en och annan styckning inför gäst. Det är verkligen ett hantverk att se när kniven smiter runt varje ben och smeker genom köttet fina textur och det ser så enkelt ut när lår, bröst och vinge lämnar skrovet.

Vi tar oss en bit av fågeln, och såklart hänkar ett gäng smaker från salladen med in i munnen som nu kommer översköljas av vinets brunst. Pippin är så saftig, så såser och annat tjafs känns överarbetat, kycklingen verkligen smälter i munnen. Salladens textur och syra möter upp vinets första blöta droppar och sötman från betorna väntar inte en sekund för länge, att skaffa umgänge med vinets fruktighet. Sältan från fågeln hämnar inte vinet alls, utan gör att frukten stannar upp och friskheten i vinet blir en aningen mer tydlig.

”När Gasparé Indelicato på 1920-talet emigrerade till Kalifornien från den lilla byn Campobello på Sicilien var det helt naturligt för honom att fortsätta med det hans far, farfar och flera generationer hade livnärt sig på – att odla druvor. Våren 1929 planterades de allra första druvorna och inom några år hade ryktet om Gasparés fina kaliforniendruvor spridit sig i landet vilket resulterade i att orderblocket snabbt blev fulltecknat.
Från 1919 till 1933 infördes förbudstiden i USA, och den påföljande stora depressionen, vilket lamslog försäljningen. Gasparé hankade sig fram genom att sälja druvor huvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för eget bruk. 1935 beslöt sig Gasparé för att själv göra vin av delar av sin skörd, i den gamla höladan på vingården pressades druvorna för hand till det allra första vinet från familjen Indelicato. Den andra generationen bestående av Gasparés söner Vincent, Frank och Anthony drev på och utvecklade företaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra vinerier i Kalifornien.

Idag är det Anthonys söner Chris och Jay Indelicato som står vid rodret. Chris, som är vd, fick 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine Enthusiast Magazine. Vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar gick till en välförtjänt vinproducent som ständigt strävar efter högkvalitativa produkter som samtidigt respekterar tradition samt ursprung.”

”Rialto – Ulf Lundell”
Att vin och gastronomi kan hänföra mig på ett sådant glatt vis är något jag alltid kommer att glädjas både av och med. Känslan att inte alltid dricka det dyraste, utan att finna det goda i allt. Att inte döma utan att ta lära av vad som är i glaset och på tallriken. Erkänner med öppet hjärta att det är sagolikt kul och fint att dricka Grand Cru och Premier Cru dagarna i enda, men det fina med vår värld att det finnes ett vin för varje person, smak och tidpunkt. Gänget som samlas varje vecka dricker ofantliga mängder med storheter, mest hela tiden. Men ända så är det i dessa stunder som de verkligen njuter och får en upplysning om att allt inte behöver kosta mängder. Vi är ju bara helt vanliga människor och storheten och ärligheten är att kunna erkänna att ett vin för 79 kr har sina fördelar och ett vin för 7900kr har sina. Så sommelierer där ute som tror er kunna allt om vin för att det enbart ”dricks” dyra pjäser, titta er över axeln och låt ödmjukheten och bredden växa lite i ert kunnande om vad vin är och att allt inte sitter i hur dyrt viner än är.

Men dessa rader så tackar vi för oss denna vecka och tar nya tag inför nästa vecka och tro det eller ej så kommer det ännu fler åtagande om beskrivningen om hur vi ser på vin och vad varje skäl dricker. Eftersom jag valt att kalla mig sommelier ,så säger historien att allt som rinner skall kunnas och då allt från högt som lågt. Glad midsommar!


Kommentarer

Populära inlägg