Sommar, sommar, sommar!
I morgon vänder det, och då tänker jag inte på att det inte blir
ljusare om kvällarna utan att det är i morgon som det sker, vad vet jag inte
men känner på mig det. Planeringen inför midsommarens firande är i fullgång och
jag erkänner öppet att jag för länge sen varit nere i källaren och plockat ihop
ett gäng med äldre och mer begåvade viner som skall få hänga tillsammans med
matjessill, strömming och färskpotatis.
Vi är samma skara samlade som vanligt, det enda som är skillnaden är att vissa är mer solbrända och har semester än vissa andra. Tror nog att vi kommer ta igen både sol och bad för snart så stänger Dinner at Home och Snickerboa ned för några veckors avkopplande häng på landet.
Vi är samma skara samlade som vanligt, det enda som är skillnaden är att vissa är mer solbrända och har semester än vissa andra. Tror nog att vi kommer ta igen både sol och bad för snart så stänger Dinner at Home och Snickerboa ned för några veckors avkopplande häng på landet.
Därför så är vi lite extra glada över att nästa vecka så kommer raderna
att skrivas från annan plats, antagligen nere från bryggan på landet. – Jo vi
bor redan på landet och har brygga, men det är skönt att byta vatten, brygga
och vind. Så vi räknar med att orden kommer från Mörkö.
”Lilla kärleken – Ulf Lundell”
Kvällen kommer att börja med
årets första kantarellmacka, vi kanske är lite för tidigt ute, men vi har längtat
så mycket ett skogens guld och vi kunde inte hålla oss längre. Kantareller
stekta i förföriska mängder med smör och peppras ordentligt. Den sista piffen är
lite salt och så upp på en smörstekt brödskiva. Skivan är nedkladdad med majonnäs
som vi smaksatt med sommartryffel från Bourgogne. Enkelt, smakrikt och böveln
så gott.
Till denna skapelse så kommer vi
dricka gott från familjen och producenten Fontanafredda. 100% Nebbiolo. Doften
är trygg och har toner av torkade nypon, vindpinade rosor och körsbär. Smaken
är fin och vackert stramt. Lite kryddig med innehav från tranbär, kråkbär och
lingon. Fatens toner håller vinet vackert i form och allt känns behagligt i
gommen.
”Druvorna skördas manuellt i slutet av september. Frukten kommer från
såväl Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba som från lokala kontrakterade
odlare i Langhe. Musten jäser med skalkontakt i rostfria tankar i 8 dagar.
Vinet genomgår malolaktisk jäsning och mognar 12 månader i franska ekfat av
olika storlek. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras.”
Vinet kommer att bli besatt av
smörgåsens toppning och pepparn från tallriken kommer att sätta fart på vinet.
Håller inte på det längre, skär mig en ordentlig bit av mackan och inhyser en
större klunk vin. Inväntar och behöver inte vänta länge innan, beviset om lycka
är en klarhet. Mungiporna är högre än nosen och små fnissande ljud hörs runt
bordet.
Tryffel är så jädrans gott utbrister
någon och en annan kan inte hålla sig och sjunger ut om hur f-n gott kan det
bli tillsammans. Vinet har sin pepprighet och kryddighet som blir bevisat ännu
mer tack vare all peppar bland svampen. Majonnäsen binder upp allt stramt i
vinet och vinets ungdomlighet blommar ut i full blom. Tannin och svamp är ett
gott sällskap för varann och kantarellens Umami ser till att vinet smakar fullt
ut. I glaset 2015 Ebbio Langhe Nebbiolo.
”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den
förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp
över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna Estate
och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri,
beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på
Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var
familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931.
Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008,
då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar
Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från
banken, och driver idag denna Estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar.
1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och
tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts;
omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren
har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter
i Barolo. Fontanafredda tilldelades Det Gyllene Glaset 2009.”
Vi håller inte igen med att första
rätten tillsammans med vinet utgjorde en eufori runt bordet och vi kan inte
annat glädjas åt vårt lyckade sammantycke från vin och gastronomi. Vi är lyckligt
lottade att få dessa upplevelser minst en gång i veckan, det är vi värda tycker
vi allt. Tiden är inne för att lyfta på locket till grillen och ta upp den grillade
pippin av härkomst La France.
”Kyssar och smek – Ulf Lundell”
Bressekyckling en av Frankrikes storheter, smakrik och rejäl
fågel som jag alldeles för sällan tillreder. Denna gång så är den lagd i saltat
vatten över natten och sen grillad med hö och örter. En stor del chili och
torkad paprika fick sällskapa för jag vet att vinet kommer behöva en viss
hetta.
Till pavan och pippin så serveras en sallad på rödbetor, vit
sparris, knipplök, krasse och rädisor.
Från kall flaska ned i kalla glas så serveras kvällens andra vin. 2016 Handcraft White Zinfandel. Från firman Delicato Family Vineyards. Rosévin till denna rätt är som fisken i vattnet eller handen i handsken. Vinet har en frisk doft av sommarens röda bär och fräschören i doften är läcker. Smaken är till en början lite söt, kan ha med att göra att vinet har 25 g socker/liter, och de grammen kommer vi att utnyttja till full vikt. Likt sin doft så har smaken mycket att ge från trädgårdens röda bär och en del av skogens mer mörka bär. Visst känns även syran från rabarber och avslutet i gommen är exotisk med frukter av hög sötma.
Från kall flaska ned i kalla glas så serveras kvällens andra vin. 2016 Handcraft White Zinfandel. Från firman Delicato Family Vineyards. Rosévin till denna rätt är som fisken i vattnet eller handen i handsken. Vinet har en frisk doft av sommarens röda bär och fräschören i doften är läcker. Smaken är till en början lite söt, kan ha med att göra att vinet har 25 g socker/liter, och de grammen kommer vi att utnyttja till full vikt. Likt sin doft så har smaken mycket att ge från trädgårdens röda bär och en del av skogens mer mörka bär. Visst känns även syran från rabarber och avslutet i gommen är exotisk med frukter av hög sötma.
Kycklingen är trancherad på bästa vis, en i sällskapet har
15 års erfarenhet av matsalshantverk och det inkluderar en och annan styckning
inför gäst. Det är verkligen ett hantverk att se när kniven smiter runt varje
ben och smeker genom köttet fina textur och det ser så enkelt ut när lår, bröst
och vinge lämnar skrovet.
Vi tar oss en bit av fågeln, och såklart hänkar ett gäng smaker
från salladen med in i munnen som nu kommer översköljas av vinets brunst.
Pippin är så saftig, så såser och annat tjafs känns överarbetat, kycklingen verkligen
smälter i munnen. Salladens textur och syra möter upp vinets första blöta
droppar och sötman från betorna väntar inte en sekund för länge, att skaffa umgänge
med vinets fruktighet. Sältan från fågeln hämnar inte vinet alls, utan gör att
frukten stannar upp och friskheten i vinet blir en aningen mer tydlig.
”När Gasparé
Indelicato på 1920-talet emigrerade till Kalifornien från den lilla byn
Campobello på Sicilien var det helt naturligt för honom att fortsätta med det
hans far, farfar och flera generationer hade livnärt sig på – att odla druvor.
Våren 1929 planterades de allra första druvorna och inom några år hade ryktet
om Gasparés fina kaliforniendruvor spridit sig i landet vilket resulterade i
att orderblocket snabbt blev fulltecknat.
Från 1919 till 1933
infördes förbudstiden i USA, och den påföljande stora depressionen, vilket
lamslog försäljningen. Gasparé hankade sig fram genom att sälja druvor
huvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för
eget bruk. 1935 beslöt sig Gasparé för att själv göra vin av delar av sin
skörd, i den gamla höladan på vingården pressades druvorna för hand till det
allra första vinet från familjen Indelicato. Den andra generationen bestående
av Gasparés söner Vincent, Frank och Anthony drev på och utvecklade företaget
genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra
vinerier i Kalifornien.
Idag är det Anthonys
söner Chris och Jay Indelicato som står vid rodret. Chris, som är vd, fick 2012
den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen
Wine Enthusiast Magazine. Vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar gick
till en välförtjänt vinproducent som ständigt strävar efter högkvalitativa
produkter som samtidigt respekterar tradition samt ursprung.”
”Rialto – Ulf Lundell”
Att vin och gastronomi kan hänföra mig på ett sådant glatt vis
är något jag alltid kommer att glädjas både av och med. Känslan att inte alltid
dricka det dyraste, utan att finna det goda i allt. Att inte döma utan att ta
lära av vad som är i glaset och på tallriken. Erkänner med öppet hjärta att det
är sagolikt kul och fint att dricka Grand Cru och Premier Cru dagarna i enda,
men det fina med vår värld att det finnes ett vin för varje person, smak och tidpunkt.
Gänget som samlas varje vecka dricker ofantliga mängder med storheter, mest
hela tiden. Men ända så är det i dessa stunder som de verkligen njuter och får
en upplysning om att allt inte behöver kosta mängder. Vi är ju bara helt
vanliga människor och storheten och ärligheten är att kunna erkänna att ett vin
för 79 kr har sina fördelar och ett vin för 7900kr har sina. Så sommelierer där
ute som tror er kunna allt om vin för att det enbart ”dricks” dyra pjäser, titta
er över axeln och låt ödmjukheten och bredden växa lite i ert kunnande om vad vin
är och att allt inte sitter i hur dyrt viner än är.
Men dessa rader så tackar vi för oss denna vecka och tar nya
tag inför nästa vecka och tro det eller ej så kommer det ännu fler åtagande om
beskrivningen om hur vi ser på vin och vad varje skäl dricker. Eftersom jag valt
att kalla mig sommelier ,så säger historien att allt som rinner skall kunnas och
då allt från högt som lågt. Glad midsommar!
Kommentarer
Skicka en kommentar