Freakshow Cabernet 2013
Grillen, är den tänd? Finns det kol, vätska för de som använder de… Är
köttet marinerat på alla konstens regler och efter vad kladdiga kockar i tv
tycker och tänker? Fet gratäng med ohyfsade mängder med vitlök, Bea på burk och
se för böveln till att det finns ett stort sällskap av grillchips för annars är
det inte midsommarfest.
Frågan jag ställer mig då är
följande, finns det vin som ovanstående text behagar att smaka till denna
högoddsare i smakstegen? Jo, såklart finns de vin som utan problem bjuder upp
till dans och med behjälplig smak förhöjer hela smakupplevelsen för det som nu
grillas över stekhet kol.
Vi behöver ett vin som har bra
fruktighet, gärna med ett stänk ek eller kanske med överhängande fin ekton, med
det så inleds mitt sinne över att jag är lite pilsk på vanilj, rostad ek och en
rå tanninstruktur. Men för att inte ta till hårdhandskarna mot råvaran så vill
vi även känna elegans, stilfullhet och balans i vinet för att få alla bitar på
plats. Kunde man även få önska ett vin som har en fin stil av rökighet och lite
mull så vore det fint.
"Nu slår mig tanken om vad monopolet hade valt för vin om de hade
skrivit att de söker efter ett vin av denna stil? Kanske en Översockrad
Pinotage från Australien som egentligen kommer från södra delarna av Chile.
Usch vad jag är elak nu. Men idag är en sådan dag som jag är extra öppen”
Jag tar ett säkert kort och
korkar upp vinet från andra sidan vattnet, där jag har mina rötter till vad perfekta
viner är, och för att inte håller alla på halster för länge så är det 2013
Freakshow Cabernet Sauvignon som vi har våra glas. Vinet har allt det som jag
beskriver här ovan. Ett gediget vin som är skapt för den svenska sommarens
grillkvällar.
Ӏgarna Michael & David Philips har varit druvodlare i Kalifornien
i sex generationer sedan 1850, men det första egna vinet producerades först
1984. Fokus ligger på Zinfandelviner gjorda på druvor från gamla vinstockar
samt Rhônevinsblandningar och druvviner från Rhônevinsdruvor som Viognier och
Syrah.”
För att komma vinet ännu mer in i
själen så skit i att marinera köttet med köpt marinad, låt ert kött få kosta
och köp från känd bonde. Vispa din egna tryffelmajjo och var lite försiktig med vitlöken
i gratängen, men var ihärdig med att överösa med ost och då gärna vår fina ost
från Burträsk. För gör ni detta kommer vinet att bli er bästa vän… Med dessa ord
så önskar jag er en minnesvärd midsommar med mycket mat, lagom med sprit och
massor av jordgubbar!
Foto: Terese Cedergren Foodfolder "Tryffelmajjo"
Kommentarer
Skicka en kommentar