2015 Bersano Moscato d´Asti
Till midsommarens mest självklara
dessert, jordgubbstårtan. Det kanske är tid för att byta ut kaffet denna gång
och njuta av pärlande och lagom sött vin till i stället, vi rekommenderar 2015
Bersano Monteolivo (Moscato d'Asti), från Janake Wine Group.
Vi har alla förälskat oss någon
gång i denna stil på vin, ung som gammal så gillar vi vinet med stora fina
bubblor som för med sig en fin sötma och toner av exotisk sommardag. Dofter
från citrus, vita stenfrukter och en fin ton av salvia får oss att ta en klunk
utan att blicka så är våra smaklökar fyllda med mer smaker av mandarin,
aprikoser och fläder. Det går inte att bli förtjust i vinets friska syra och
när alla dessa ting läggs ihop så får vi ett skönsjungande vin med mjuk mousse
och fin längd.
”Skörden sker i mitten av september och man håller hög klass på selekteringen
inget skall göras halvdant, efter pressning så bevaras musten i en temperatur
omkring 0 gradigt till tiden är inne för jäsning och tid för buteljering.”
Elinas fantastiska jordgubbstårta
får bli det bästa tänkbara sällskapet till vinet. Vinet vill ha en jämn och fin
sötma och jordgubbarna har precis den del av sötma som vinet trivs bäst av. De
röda gubbarna är redan så smakfulla och därav så behövs inte massa raffinerat
socker utan att gubbens fruktos är tillräckligt. Gräddens smakfulla fetma är
som skapt för vinet och vinet får stå till tjänst med att liva upp gräddens
tyngd och helt plötsligt så känns grädden lätt som bomull. Svårare än så här är
det inte att lyckas med den perfekta kombinationen.
Kommentarer
Skicka en kommentar