Riesling & Syrah till Julen...
.Då var man hänvisad dit igen, längst in i rummet, satt med haklapp o
sked. Antar att herrarna tycker att jag var lite väl mycket i vägen förra
måndagen, är ju så svårt att hålla sig borta från spisen och vinöppnaren. Det
är ”bara” 23 dagar kvar tills man på riktigt kan börja dekantera igen, men
klagar inte på allt vad mina kära vänner gör för mig kvällar som dessa. En
kväll som skall gå till historien om hur mycket en sommelier kan äta ost. Två
viner, två rätter och ett jäkligt glatt gäng julfirare.
Jag har plockat fram kvällens
viner och därefter givit de helt fritt fram till vad som skall tillredas. Detta
är enbart nyttigt för mig, att kunna ta ett steg tillbaka och njuta av andras
goda gastronomi. Ser från min plats att det skärs fina skivor av Salma lax och
det picklas lök för fullt, koriander rivs och det plockas små partier med
salladsskott. Rostning av Panko och blomkål, ja sitter spänt förväntansfull på
vad som komma skall.
Vinet vi fått i glaset, är serverat
riktigt svalt, nästan för svalt, jag vill att tungan skall reagera fort och
skicka en signal till de där uppe och få oss att förstå att vinet måste få
värma sig och gro i våra gommar. Det första vi känner är kall sten som blir en
bitande del. Kalk och skiffer slås om varann. Vinet känns i detta läge, naket
och utan personlighet. Men så händer det, gommen värmer upp musten och en
fantastisk fin och snygg frukt presenteras, fin torrhet och balansen i vinet är
bedårade. En fin sötma som trollbinder tungan och får oss att bara le.
Citrusfetman och dess ihållande syra gör vinet till de perfekta. Det är inte något
annat än 2013 Maximin Grünhaus Abtsberg Riesling Alte Reben Trocken, vi
har blivit serverade.
”Maximin Grünhaus är en av Mosels verkligt anrika egendomar
som kan räkna sin historia ända tillbaks till romartiden. På 600-talet
donerade. Frankernas Kung Dagobert hela egendomen till klostret Sankt Maximin i
Trier. I slutet av 1700-talet sekulariserades egendomen av Napoleon och i
slutet av 1800-talet så tog den nuvarande ägarfamiljen Von Schubert över.
Maximin Grünhaus har en 30 hektar stor vingård uppdelad i tre delar. Från de
branta skiffersluttningarna producerar Dr. Carl Von Schubert fjäderlätta
rieslingviner med en oefterhärmlig elegans och smakintensitet."
Skall bli spännande att känna
vinets kropp få ta del av fiskens fetma och alla de syrade tillbehören. Vilken
kombination, vinets friskhet och minerlaitet älskar fiskens fina fett,
dropparna av citron gör vinet lyckligt och framhäver än en så bedårande fräschör
så de picklade grödorna blir söta. Blomkålens textur och bevarade bitterhet överträffar
vinets Terroir och en fin frisk doft av en soldränkt alptopp framträder.
Koriander kan spela viner ett dåligt spratt i visa fall, med denna gång får
vinet se kryddan som en tillgång och en viss bakomliggande aromatik framkommer.
Lycka, ett måste är att få ta del av tonerna från Sigur Rós – Glósóli… är detta
en av årets mest intressanta kombinationer?
”Maximin Grünhaus äger cirka 30 hektar vingårdar i ett sammanhängande
stycke vid Mosels biflod Ruwer i närheten av Trier. Traditionellt delar man in
egendomen i tre olika vingårdar; Brudersberg, Herrenberg och Abtsberg. Vingården
Abtsberg är den centralt belägna brantaste delen med en jordmån av blå skiffer.
Det räknas även som den kvalitetsmässigt bästa delen vars vin tidigare
reserverades för biskopen på den tid egendomen tillhörde klostret Sankt Maximin
i Trier.”
Det blev svårt att släppa denna
rätt tillsammans med vinet. Men tiden är inne för en speciell rätt, det
serverades kanske ett kg lax före mycket, så en kötträtt efter detta skulle
kännas lite overkill. Därför så kommer en väldoftande bakad brie in, fylld med
nötter, honung, tryffel och örter. Jo men man tackar. Vad kan man dricka till
en rätt som denna? Vi har fetman både från osten och nötterna, här skall
tilläggas att det är ju bara nyttiga fetter. Honung med sin trevliga sötma och
såklart en gestaltande sälta, jag ser ett mig ett vin storhet, burdus kropp,
gärna solmogen röd frukt och ett stycke bitiga men ack så välsvarvade tanniner.
Mina herrar kunde inte tolka mina förväntningar bättre till detta vin.
”QUPÉ Tack vare en konsert med the Kinks 1979, lärde sig Bob Lindquist
göra vin då Jim Clenenden gav honom ett jobb på Zaca Mesa. Bob hängde mest med
Jim i källaren där dom delade ett brinnande intresse för rockmusik och
vinmakning. 1983 grundade Bob Qupé men det var inte förrän 1989 som han
tillsammans med Jim Clenenden byggde en egen produktionsanläggning och källare
i utkanterna av Bien Nacido Vineyard. 2002 köpte Bob och hans fru en ranch på
30 hektar varav hälften planterades med vinrankor. Sedan 2005 är det som idag
heter Sawyer-Lindquist Vineyard under strikt biodynamisk odling.”
2010 Qupe Bien Nacido Syrah.
Kan inte för stunden finna ett bättre vin till denna enkla men så svårslagna osträtt.
Dofterna är bisarrt trevlig med toner av torkade björnbär, blåbär, kråkbär och
vitpeppar, någon vid bordet är på väg att dra två drag med pepparkvarnen över osten,
då jag i sista sekund hinner avstyra det hela med gipset. Vänta ber jag snällt och
låt vinet få krydda rätten. Låt vinet med sin kryddande själ få bli det som behövdes
för att osten skall få smaka som bäst.
Vinet har en elegans i smaken
sin, det drar åt kalla Pata Negra skivor, fettet som både doftar och smakar sagolikt,
de tonerna ligger som en rökridå genom vinets kropp. Fina och balanserade tanniner
gör vinet sin stilfulla och korrekta stil. Finns vissa vintomtar som kalla
dessa stilar för syltiga viner, shiit vad tvärfel de har. Den mogna röda frukt
kommer fram på ett mycket bra vis och det är perfektion av fat, tannin och
hantverk som gör vinet så fullkomligt bra.
”100% av druvorna tas från Bien Nacido Vineyard. 25% av druvorna jäser
med stjälkarna, resterande druvmaterial avstjälkas och sorteras för hand innan
de går ner i jäskaren. Jäsning sker i öppna cementtankar. Överpumpning sker en
gång om dagen. Efter jäsning dras musten över till franska 225 liters barriquer
varav 25% är nya mediumrostade fat”
Två viner, med två mycket bra
rätter, jag tackar för all hjälp i köket och med hantverket i matsalen, snart
har jag två händer att arbeta med och då j-lar skall ni få se på stordåd. Vi
runt bordet tackar för ikväll och önskar Er alla en god jul, glöm inte att äta
ordentligt under julen, Tack till Enjoywine och en glad Jul till er alla.
Kommentarer
Skicka en kommentar