Hantverk & Kräftor
Herrklubben är
samlad, det går nu inte en måndag till att utan att umgås med dessa präktiga
och totalt likasinnade bekantskaper, fasiken att det finns fler så konstiga
personer på denna jord som en annan. Det är Discotema i kväll med ihållande
dunk på stereon, direkt tagen från heliga 90- talets rumsrena dansgolv, tänk er
tiden med stora luggar, jeans med färgglada små lappar och Freestyle gjorde
succé, vart är det galna 90-talet? Därför försöker vi uppleva den delen av våra
liv igen en måndag som denna.
Likt en minnesvärd kräftskiva kommer vi att öppna upp
kvällen med ett gäng havskräftor, helt ekologiskt hitcycklade från fiskarn, vi
vill ju hålla oss till det mest miljövänliga som går. Därtill så reder vi en
kräm på dill och citron. Varmrätten som kommer lite längre fram i programmet
skall grillas, så vi använder oss av den lite för heta grillen, till att grilla
brödet och citronen.
Denna kväll bestämde vi oss att det får bära eller brista i
valet om vart middagen skall serveras. Så vi väljer att sitta ute på altanen,
den som vetter mot viken så vi kan se alla fina båtar. Enkelt och klart så står
en bunke med kräftor och en skål med kräm, ett fat med citron och en del
frasigt ny gillat bröd och väntar på oss. Tycker att vi hugger in med en gång,
och nu ni.. Det skall sörplas och sugas mer än förr, därav så är det bättre att
ha oss ute så vi inte klabbar ned sambons nyshoppade Hermes scarfar, det vore
inte nådigt vilket liv det skulle bli.
I glaset får vi en riktig goding. 100 % av Chenin Blanc.
Strålade klart och det glänser fina nyanser och den tidiga kvällens solstrålar skiner
genom glaset och man kan tro att vinet är som kristall. Doften är nötig och det
är lass av rostade spanska mandlar som fått gott med salt. Vinets mineraler är
mer än påtagliga och får en att känna sig som blåsten mitt under Carolas
uppträdande med ”fångad av en stormvind”.
Vinet surfar vidare med min nos och
det kommer fina vågor av elegant brödighet och en viss jäst ton. Smaken är
komplex med en fin seglats över mitt gomsegel som fylls med honung, kanderade pekannötter
och gråpäron. Ett vin som passar helt perfekt i denna stund. Lite för kallt kom
viner från flaskan, men vi alla sitter och njuter runt bordet och hinner på så
vis suga på vinet en gång extra innan det lämnar gommen för att slå en liten
kullerbytta ned i strupen. Förföriskt gott.
”Run to Me (Blue Mix) – Double You”
Som vi trodde oss veta så gjorde det inte ont för vinet att
tillsätta mer varm syra från citronen, som fick vinet ännu mer frukt.
Kräftans återkommande sälta och sötma plockade fram en Terroir som är läcker och
skrattretande bra. Brödet med sin surdegs betonade typiska smak, gjorde heller inte ont med
vinets jästa ton. Vi utbrister alla i kör att det är för sävligt detta, att
vinet inte är i magnum butelj för det uppstår ett stort problem, vi har redan
njutit upp buteljen. 2013 Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier,
har vi ju fått avnjuta och då menar vi på riktigt avnjutit.
”Druvorna kommer från
vingården Le Peu Morier, vars jordmån består av lera och flintsten. Efter
pressning har vinet jäst på tank innan det slutligen lagrats på 400 liters
franska ekfat. Produkten är framställd av ekologiskt odlade råvaror.”
”Vincent Carême
tillhör den nya generationen vinmakare i Loiredalen, hans vingårdar ligger i
distriktet Vouvray och det är där i den kalkrika jorden druvan chenin blanc
trivs som bäst. Vincent har fått sin skolning hos några av Loiredalens mest
framträdande biodynamiska/ekologiska vinmakare. Han har själv arbetat
ekologiskt sedan 2002 och samtliga av hans vingårdar är sedan årgång 2010 även
AB certifierade. Precis som många andra bra producenter lägger Vincent större delen
av sin tid och arbete ute i vingårdarna.
Vinerna från Vincent
Carême är mineraldrivna och visar på ett fantastiskt sätt upp allt vad detta
fantastiska område har att erbjuda.”
Grillen är i ordning och klar för start. Alla checklistor är
kollade och det är tid för den hemgjorda korven att äntra grillens heta galler
för att få en bränna likt en svensk på Thailandsemester. Vi vill ha knaprigt
skinn och en kärna som gör det kvalitativa köttet perfekt i smak och textur.
Korven är kryddad med Ölands allvars alla funna kryddor så som backtimjan,
citrontimjan, rosmarin, gurkört, och vildlök. En gastkramande god korv skapad
av de finaste händer som finns.
Till denna korvrätt så kommer vår lilla italienare in i
bilden och vi serverar en gnocchi med grädde, parmesan, sommarlök, spenat och
en överdrös med kärlek. Det kommer behövas alla medel till att bemästra vinets
kraft som redan står på bordet, dekanterat och klart!
Tiden är inne och musiken har återigen höjts en nivå och nu
är det Sweet Dreams som poppar järnet ur högtalarna och det kommer bli en sann
historia att dricka gott, äta gott och lyssna gott med dessa herrar.
Vinet som fått vakna till liv i karaff är nu klart för att
provas och vi väljer att servera vinet ut Nebbiolo kupa av ren kunskap om att
vinet är gjort på den druvan. Man får inte vara dum.
Vinet är stålade vackert och jag sätter min nos mot glaset
omgående, vinden har lagt sig och det är spegel på vattnet och man ryser till
på ett gott sätt när vinets första doft antastar mig. Första som slår mig är
den solmogna och nästan basttorkade röda frukt, doften är precis som när man
glömt att titta under de stora jordgubbsbladen och där finner de nästan
övermogna gubbarna som vilat sig i varm jord för att inte trötta ut plantans tunna stjälkar. Den kommer en strykande pust med vinden som är fylld av
rosenblad och mer torkade nypon. Fatens inverkan i smaken är balanserande och
förföriskt. Likt korvens smaksättning så känner vi alla att vinet har en fin
aromatisk ton som kommer att samspela med rättens smaker.
”Efter handplockning
av druvorna krossas dessa och får jäsa i ståltank vid kontrollerad temperatur
runt 28 grader. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i franska ekfat om 225 liter
och får ligga kvar på dessa i 14 månader. I Sydafrika finns cirka 5 hektar
odlade med Nebbiolo, och Steenberg har 2,2 av dessa.”
Korven är precis som vi vill ha den, nästan lite bränd på
ytan för att sen smälta i munnen av väl avvägd mängd kött mot fett och kryddor.
Vinets inverkan på korven blev att vinet helt plötsligt ville ha mer och
levererade ännu mer kropp och smak. För att inte vinet skulle få hybris, så
blev en tugga med kolhydrater, Umami och fett ett perfekt lugnande sätt. Hade
vi släppt vinet fritt så hade vi fått en uppvisning i eufori likt en dansant
brud intill E-typs väll fönade hår. Alla minns väl Dee?
I glaset är det såklart 2013 Steenberg Nebbiolo från Steenberg
Vineyards. Har nu fått äran att följa dessa viner i några årgångar tillbaka och
det är vinet som levererar mer stilfulla kroppar år efter år. Jag tycker att
Sydafrika kommer med mer och mer finstilta viner, det glädje mig att svensk vinkultur
har fått upp ögonen för de viner som längre funnits i Sydafrika men aldrig kommit
till Sverige. Men nu är det här så prova er fram själva och känn vilken som är
favorit.
”1662 anlände den 22: åriga
änkan Catharina Utsings Ras till Sydafrika. I samband med hennes femte giftemål
grundar hon Steenberg 1682. Hennes tidigare män mötte skoningslösa öden i
Afrikas vildmark. En blev uppäten av ett lejon. Hennes tredje man mördas av en
hottentott och den fjärde trampades ihjäl av en elefant.
Steenberg gör idag
återigen unika viner genom sitt speciella microklimat. Egendomen har genomgått
omfattande investeringar i nybyggd vinkällare, provningsfacilitet, restaurang
och vingårdar som ger några av Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns
också en golfbana, ett prisbelönt lyxhotell med tillhörande restaurang.
Constantia: Det
klassiska och ursprungliga vindistriktet Constantia är Sydafrikas äldsta och
bestod ursprungligen av två gigantiska egendomar, Steenberg och Groot
Constantia. Det sistnämnda gav också namnet till det världsberömda dessertvinet
Constantia.
Det lilla distriktet
Constantia ligger inklämt mellan Kapstaden och False Bay på de södra
sluttningarna av Taffelberget och är ursprungsområdet för vinframställning i
Sydafrika. Klimatet är svalare med en genomsnittlig februari temperatur på 20,6
° C och får ca 1 000mm regn per år, vilket gör bevattning överflödig.
Distriktets vingårdar ligger placerade på sluttningarna av Constantia Mountains
där det korta avståndet till havet och den svala havsbrisen som blåser in från
False Bay ger unika förutsättningar för vinodling. Framförallt är Constantia
erkänt för viner från Sauvignon Blanc. Men med sin unika sandiga jordmån ges
även dom röda vinerna en omisskännlig terroir karaktär, främst i vingårdar som
vätter mot havet.”
Segla iväg till monopolet för att göra ett inköp av dessa
två viner, Nebbiolo ligger till restaurangsortimentet, men det är aldrig fel
att besöka stans krogar och fråga efter denna goding. För jag kan lova att ni
kommer gilla vinet. Det förstnämnda vinet är helt sagolikt till Ostron,
musslor, kräftor, ja alla skaldjur man kan tänka sig , men glöm inte citronens
unika samröre med smakens inverkan.
Kommentarer
Skicka en kommentar