Hantverk & Kräftor

Herrklubben är samlad, det går nu inte en måndag till att utan att umgås med dessa präktiga och totalt likasinnade bekantskaper, fasiken att det finns fler så konstiga personer på denna jord som en annan. Det är Discotema i kväll med ihållande dunk på stereon, direkt tagen från heliga 90- talets rumsrena dansgolv, tänk er tiden med stora luggar, jeans med färgglada små lappar och Freestyle gjorde succé, vart är det galna 90-talet? Därför försöker vi uppleva den delen av våra liv igen en måndag som denna.
Likt en minnesvärd kräftskiva kommer vi att öppna upp kvällen med ett gäng havskräftor, helt ekologiskt hitcycklade från fiskarn, vi vill ju hålla oss till det mest miljövänliga som går. Därtill så reder vi en kräm på dill och citron. Varmrätten som kommer lite längre fram i programmet skall grillas, så vi använder oss av den lite för heta grillen, till att grilla brödet och citronen.

Denna kväll bestämde vi oss att det får bära eller brista i valet om vart middagen skall serveras. Så vi väljer att sitta ute på altanen, den som vetter mot viken så vi kan se alla fina båtar. Enkelt och klart så står en bunke med kräftor och en skål med kräm, ett fat med citron och en del frasigt ny gillat bröd och väntar på oss. Tycker att vi hugger in med en gång, och nu ni.. Det skall sörplas och sugas mer än förr, därav så är det bättre att ha oss ute så vi inte klabbar ned sambons nyshoppade Hermes scarfar, det vore inte nådigt vilket liv det skulle bli.
I glaset får vi en riktig goding. 100 % av Chenin Blanc. Strålade klart och det glänser fina nyanser och den tidiga kvällens solstrålar skiner genom glaset och man kan tro att vinet är som kristall. Doften är nötig och det är lass av rostade spanska mandlar som fått gott med salt. Vinets mineraler är mer än påtagliga och får en att känna sig som blåsten mitt under Carolas uppträdande med ”fångad av en stormvind”. 
Vinet surfar vidare med min nos och det kommer fina vågor av elegant brödighet och en viss jäst ton. Smaken är komplex med en fin seglats över mitt gomsegel som fylls med honung, kanderade pekannötter och gråpäron. Ett vin som passar helt perfekt i denna stund. Lite för kallt kom viner från flaskan, men vi alla sitter och njuter runt bordet och hinner på så vis suga på vinet en gång extra innan det lämnar gommen för att slå en liten kullerbytta ned i strupen. Förföriskt gott.
”Run to Me (Blue Mix) – Double You”

Som vi trodde oss veta så gjorde det inte ont för vinet att tillsätta mer varm syra från citronen, som fick vinet ännu mer frukt. Kräftans återkommande sälta och sötma plockade fram en Terroir som är läcker och skrattretande bra. Brödet med sin surdegs betonade  typiska smak, gjorde heller inte ont med vinets jästa ton. Vi utbrister alla i kör att det är för sävligt detta, att vinet inte är i magnum butelj för det uppstår ett stort problem, vi har redan njutit upp buteljen. 2013 Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier, har vi ju fått avnjuta och då menar vi på riktigt avnjutit.

Druvorna kommer från vingården Le Peu Morier, vars jordmån består av lera och flintsten. Efter pressning har vinet jäst på tank innan det slutligen lagrats på 400 liters franska ekfat. Produkten är framställd av ekologiskt odlade råvaror.”

”Vincent Carême tillhör den nya generationen vinmakare i Loiredalen, hans vingårdar ligger i distriktet Vouvray och det är där i den kalkrika jorden druvan chenin blanc trivs som bäst. Vincent har fått sin skolning hos några av Loiredalens mest framträdande biodynamiska/ekologiska vinmakare. Han har själv arbetat ekologiskt sedan 2002 och samtliga av hans vingårdar är sedan årgång 2010 även AB certifierade. Precis som många andra bra producenter lägger Vincent större delen av sin tid och arbete ute i vingårdarna.

Vinerna från Vincent Carême är mineraldrivna och visar på ett fantastiskt sätt upp allt vad detta fantastiska område har att erbjuda.”

Grillen är i ordning och klar för start. Alla checklistor är kollade och det är tid för den hemgjorda korven att äntra grillens heta galler för att få en bränna likt en svensk på Thailandsemester. Vi vill ha knaprigt skinn och en kärna som gör det kvalitativa köttet perfekt i smak och textur. Korven är kryddad med Ölands allvars alla funna kryddor så som backtimjan, citrontimjan, rosmarin, gurkört, och vildlök. En gastkramande god korv skapad av de finaste händer som finns.
Till denna korvrätt så kommer vår lilla italienare in i bilden och vi serverar en gnocchi med grädde, parmesan, sommarlök, spenat och en överdrös med kärlek. Det kommer behövas alla medel till att bemästra vinets kraft som redan står på bordet, dekanterat och klart!
Tiden är inne och musiken har återigen höjts en nivå och nu är det Sweet Dreams som poppar järnet ur högtalarna och det kommer bli en sann historia att dricka gott, äta gott och lyssna gott med dessa herrar.

Vinet som fått vakna till liv i karaff är nu klart för att provas och vi väljer att servera vinet ut Nebbiolo kupa av ren kunskap om att vinet är gjort på den druvan. Man får inte vara dum.
Vinet är stålade vackert och jag sätter min nos mot glaset omgående, vinden har lagt sig och det är spegel på vattnet och man ryser till på ett gott sätt när vinets första doft antastar mig. Första som slår mig är den solmogna och nästan basttorkade röda frukt, doften är precis som när man glömt att titta under de stora jordgubbsbladen och där finner de nästan övermogna gubbarna som vilat sig i varm jord för att inte trötta ut plantans tunna stjälkar. Den kommer en strykande pust med vinden som är fylld av rosenblad och mer torkade nypon. Fatens inverkan i smaken är balanserande och förföriskt. Likt korvens smaksättning så känner vi alla att vinet har en fin aromatisk ton som kommer att samspela med rättens smaker.
”Efter handplockning av druvorna krossas dessa och får jäsa i ståltank vid kontrollerad temperatur runt 28 grader. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i franska ekfat om 225 liter och får ligga kvar på dessa i 14 månader. I Sydafrika finns cirka 5 hektar odlade med Nebbiolo, och Steenberg har 2,2 av dessa.”

Korven är precis som vi vill ha den, nästan lite bränd på ytan för att sen smälta i munnen av väl avvägd mängd kött mot fett och kryddor. Vinets inverkan på korven blev att vinet helt plötsligt ville ha mer och levererade ännu mer kropp och smak. För att inte vinet skulle få hybris, så blev en tugga med kolhydrater, Umami och fett ett perfekt lugnande sätt. Hade vi släppt vinet fritt så hade vi fått en uppvisning i eufori likt en dansant brud intill E-typs väll fönade hår. Alla minns väl Dee?   
I glaset är det såklart 2013 Steenberg Nebbiolo från Steenberg Vineyards. Har nu fått äran att följa dessa viner i några årgångar tillbaka och det är vinet som levererar mer stilfulla kroppar år efter år. Jag tycker att Sydafrika kommer med mer och mer finstilta viner, det glädje mig att svensk vinkultur har fått upp ögonen för de viner som längre funnits i Sydafrika men aldrig kommit till Sverige. Men nu är det här så prova er fram själva och känn vilken som är favorit.

”1662 anlände den 22: åriga änkan Catharina Utsings Ras till Sydafrika. I samband med hennes femte giftemål grundar hon Steenberg 1682. Hennes tidigare män mötte skoningslösa öden i Afrikas vildmark. En blev uppäten av ett lejon. Hennes tredje man mördas av en hottentott och den fjärde trampades ihjäl av en elefant.

Steenberg gör idag återigen unika viner genom sitt speciella microklimat. Egendomen har genomgått omfattande investeringar i nybyggd vinkällare, provningsfacilitet, restaurang och vingårdar som ger några av Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns också en golfbana, ett prisbelönt lyxhotell med tillhörande restaurang.

Constantia: Det klassiska och ursprungliga vindistriktet Constantia är Sydafrikas äldsta och bestod ursprungligen av två gigantiska egendomar, Steenberg och Groot Constantia. Det sistnämnda gav också namnet till det världsberömda dessertvinet Constantia.

Det lilla distriktet Constantia ligger inklämt mellan Kapstaden och False Bay på de södra sluttningarna av Taffelberget och är ursprungsområdet för vinframställning i Sydafrika. Klimatet är svalare med en genomsnittlig februari temperatur på 20,6 ° C och får ca 1 000mm regn per år, vilket gör bevattning överflödig. Distriktets vingårdar ligger placerade på sluttningarna av Constantia Mountains där det korta avståndet till havet och den svala havsbrisen som blåser in från False Bay ger unika förutsättningar för vinodling. Framförallt är Constantia erkänt för viner från Sauvignon Blanc. Men med sin unika sandiga jordmån ges även dom röda vinerna en omisskännlig terroir karaktär, främst i vingårdar som vätter mot havet.”


Segla iväg till monopolet för att göra ett inköp av dessa två viner, Nebbiolo ligger till restaurangsortimentet, men det är aldrig fel att besöka stans krogar och fråga efter denna goding. För jag kan lova att ni kommer gilla vinet. Det förstnämnda vinet är helt sagolikt till Ostron, musslor, kräftor, ja alla skaldjur man kan tänka sig , men glöm inte citronens unika samröre med smakens inverkan

Kommentarer

Populära inlägg