Pizza & Michel Bras
Ny vecka, nya viner
och upplevelser! Den nu rätt inkörda måndagsklubben är i sin helhet jäkligt
het, det provas, det skvätts och det tillreds riktigt bra gastronomi. Denna
klubb var lite sliten efter många provningar under den gångna helgen, så jag
kände att det få blir lite ”dagen efter” föda fast på ett gott vis och med riktiga
råvaror. Men först så skall det göras en egen, och mycket enklare Gargouillou, en rätt som skapats av gud själv
Michel Bras.
För att hämna herrarnas hunger, så sätter vi oss tills bord
omgående efter bubblorna och ostronen ute på terrassen. Bordet är vackert dukat
med vårens blommor och primörer, det ligger sparrisar som har det bra med små
rödbetor, det trängs rädisor som vill ha plats mellan de fina morötterna och
rabarberna. Ett bord som man kan tillreda på plats, våren är här ropar vi högt.
Lugnet hart lagt sig över viken och de orangegula
solstrålarna värmen gott vårt stora ekbord. Jag har förberett förrätten och
glasen är redo för att ge sin kunskap åt kvällens viner. In kommer varsin tallrik
som är vacker likt en brud på en sommaräng, direkt taget ur en bok av Astrid
Lindgren.
Rätten består av följande primörer. Rättika, vitmorot,
morot, rädisa, gurka, spritböna, ärtor, mungböna, mangold, spenat, purjolök,
vit sparris. Kräm på ärtor och grön sparris samt tunnbröd.
Funderingen behöver inte bli lång, vinet serveras svalt och
det är såklart en rosé som skall provas. Vi har den äran att prova 2014 Weingut Jurtschitsch, Österrike, DAC
Kamptal av druvan Zweigelt. Ett klart och fint vin som ser inbjudande ut i
sitt glas från Orrefors (Primeur) Doften är full av Grape, daggprydda hallon,
smultron på strån och kalla jordgubbar. Smaken är mer åt blodgrape och jag
känner en ton av hyvlad mandel innan den goda örtigheten slå in.
”Musten får jäsa i
temperaturkontrollerade ståltankar. Efter avslutad fermentering ligger vinet
kvar i samma tankar tillsammans med jästfällningen fram tills buteljering.”
Vinet sammanstrålar med rätten på ett vackert sätt och alla
de friska och smakrika primörerna ger sig till känna av ren kärlek från vinet.
Vinets syra och minerlaitet hänför sig speciellt till rädisorna och den gröna
krämen av sparris och ärtor. Resten är bara ett berusande smaklopp som inte
kommer att ta slut förrns den sista tunnbrödsmulan är i mål. Vilken start på
kvällen.
Alla runt bordet är med på hela min version om hur vinet
öppnar upp sig tillsammans med alla rättens smaker. Att krämen som är strödd
med en vis del vitlök kunde ha sådan betydelse för vinets unga stil. Trevligt!
”Weingut Jurtschitsch
med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta vinerierna i Österrike. Källarna
på egendomen där man lagrar vinerna innan buteljering är flera hundra år gamla.
Idag drivs företaget av en ny generation med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i
spetsen. Alwin har vuxit upp på egendomen och efter skördar i Australien, Nya
Zeeland och Frankrike var han tillbaka hos familjens vineri i Langenlois,
Kamptal för ca 7 år sedan. Stephanie kommer från Rheinhessen, Tyskland och har
även hon vuxit upp på föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan
Alvin och Stephanie tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på
varje produkt i sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin
än tidigare med av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt
certifierade och på den berömda vulkanen strax utanför Langenlois,
Heiligenstein, jobbar man dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och
jordmån spegla karaktären av respektive vin. Elegans, balans och renhet är
ledorden. Varje druva som plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri
från angrepp från botrytis och liknande. Nyligen har Alwin och Stephanie blivit
utsedda till några av de mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande
vinmagasinet i landet, Gault Millau.”
Vinet har ett djup i sig, man känner att det är koncentration
av bra frukt. Både i doft och smak känner vi alla en stil av mörk choklad,
blåbär, övermogna plommon, kallt kaffe av bättre rang, därav en fin syra.
Fatens inverkan är fina och ligger hela tiden med i gommen och balanserar vinet
på bästa vis. Tanninerna är fina och gentila.
”Druvorna plockas för
hand och noggrann selektering sker innan pressning. Vinet jäser i ståltankar
under kontrollerad temperatur, ca 7 dagar. Kallmaceration under 3 dagar för att
utvinna maximal smak och färg. Vinet får därefter vila på amerikanska ekfat
under 6 månader, sedan ytterligare 12 månader på franska ekfat.”
”Baron de Ley har
planterat 50 Hektar av Graciano druvan. Den anses vara den druva som ger Rioja
vinerna elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Planteringarna återfinns
på en högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros"
Och kvällens huvudrätt blir pizza som alla önskade. Pizza
med massor av godsaker. Vi finner
Pata Negra, champinjoner, soldränkta tomater,
vitlöks doftande tomatsås, ruccola, parmesan och massa med nymalt svartpeppar
och olivolja. Så långt från den lokala pizzerians halv taskiga snusk.
Att pizza skulle vara en av de bästa rätter att dricka
rödvin till håller jag med om, att sen lyfta vinet tillsammans med riktigt bra råvaror,
och slänga in en hop med kunniga sommelierer så har vi en upplevelse som är
euforisk.
Fetmans och sältan från degen med vinets lätta strävhet,
tomater som är söta som få med vinets frukt och Terroir stil, druvans karaktär
med den syra som parmesanen har att ge, jag kan fortsätta en stund till men
låter munnen tystas av en klunk vin och inser att det är just nu det smakar så
jäkla bra.
Så för er som fortfarande sitter längst bak i bussen och inte
tror på att pizza och bättre vin inte fungerar, kan ta sig omgående till ex Babette på Roslagsgatan 6, och få en omgång i perfekt uppvisande
av galet goda pizzor och enastående viner med en sagolik presentation av super proffsen
Fredrik, Johan och Olle.
Stör mig inte mer denna kväll, jag har fullt upp att plocka
undan alla tomma glas och tallrikar från gänget med stort G. För de var som
vanligt asnöjda med både vinerna och maten, två av dem stack omgående ned till monopolet
för att inhandla mer av dessa viner. Galningar kan man tycka men för mig är det
bara fint att vara först på dörren vid monopolet, det kallar jag vilja att bara
söka efter det bästa. Skål på er alla och njut av våren och sommaren för snart
är det tid att knäppa på sig laggen igen. Tack!
Kommentarer
Skicka en kommentar