Gevrey- Chambertin Alain Burguet 2008

Skall man börja lugnt eller på topp och sen bara öka? Det är nytt år, massor nytt och gammalt att prova. Har en köksmästare till vän i Åre, en bättre vän som alltid har något gott i glaset och det puttrar alltid något väldoftande från hans kök. Han är för övrigt en gediget kunnig sommelier och gourmand. Har funderat på varför han inte tar på sig kockrocken, för han plastar i vilken förklassiskt kök som helst. Men med samma anledning som jag, vi båda delar gärna den där fina kontakten med gästen i matsalen. Och när tillfälle ges så brassar man käk med vännerna, poppar underbart goda viner och njuter lite extra.

”Varje druvklase sorteras tre gånger (en gång på vingården, en gång på ett första sortering bord och slutligen, tas de av druvstammen på en andra sorterade bord druva för druva).”

Och det var just en kväll som denna vi skulle prova anrik och lekfull Bourgogne tillsammans. Ett större parti med sikrom fick göra sig tillsammans med brynt smör smaksatt med soya, såklart en rostad brödskiva till detta. Redan här, så har vi ta mig tusan en galen combo. Salt, sött, umami och syra allt på en och samma gång. Vad mer kan behövas när man tar en rejäl brödbit, slevar upp oförskämda mängder rom, en klick smetana och sen doppa i smöret. Vi sken upp alla runt bordet och fnissade ikapp.
I glaset hälldes nu Pinuppan upp och det skvalpades och sörplades in i det sista. En klunk och varför inte en till. Det gick om lott med att sleva rom samtidigt som kupan skulle snurras. I karaffen hade vi sen en liten tid tillbaka dekanterat 2008 Domaine Alain Burguet, Gevrey-Chambertin , AOC- Mes Favorites, Vieilles Vignes. (94p) Klarröd i sin kupa, med tunn linje som bevisar en viss mognad. Doften är flirtig, pikant, jordig, bärig, stenig och helt underbar. Smaken är som sin doft men får en hink sköljd över mig av blåbär, kakao, anis och lakritsrot. Får inte glömma de fina örtiga smakerna som tillsammans med vinets fattoner gjorde vinet balanserat och smakrikt.

Vinet med sin fina struktur och kryddiga kropp växer sig stor när romens sälta kommer i kontakt med musten. Syran från Smetana gjorde vinet ännu piggare, för att få fram kroppen och de mogna delarna av vinet så använde vi oss av smöret med vin nötighet för att lyfta vinets frukt. För er som inte har provar att dricka ädel Pinot till kvalitet rom har missat något riktigt gott. Viner beställer man genom Monopolet och det är Grand Cru Stockholm som tar in vinet till Sverige. Se länk.    

Årgång : 2008:
Odlingsområde : AOC Gevrey Chambertin , Cote d'Or , Bourgogne
Jordmån / jordart : Kalkstens grus och lerig kalksten, Druvsorter : 100 % Pinot Svart, Sockerhalten 1,3 gr / Lt. Syrahalt Totalt: 3,85 mg / L H2S04, Ph : 3,51, Fri SO2 : 16 mg / L, Totalt SO2 : 54 mg/ L.
Plantfördelningen i vingården :  Cuvéen består av den äldste av 25 skiften Gevrey - Chambertin
Skörd : ca 7 oktober, Metod : Manuell
Avkastning : 40 hektoliter per hektar Vinifieringsteknik : Traditionell metod , ingen värmereglering. stansning och Winding i gång dagligen . Saften är placerad i Rostfria Tankar i en månad . Efter en månad i faten, åldras vinet 20 månader på ekfat och 30 % är ny ek                        
Storlek på vingården / vingårdarna uttryckt i Hektar : 8,35 Acres       

Antal Flaskor : 20 000. Filosofin är att arbeta i ekologisk & biodynamiskt.  Har inte ansökt till Organic Certificate .Vinmakare : Jean - Luc och Eric Burguet Producent : Domaine Alain Druvorna kommer från 25 skiften (den äldsta av Domaine Alain Burguet) blandas och representerar vingårdens centrala "cuvée". Genomsnittet för vinrankornas ålder är 70 år.

Kommentarer

Populära inlägg